לכבוד יום האישה הבינלאומי בחרתי להראות את השינוי שעברה הבובה ברבי – אחד הסמלים הכי נשיים בתרבות.
תסכימו איתי, שלאורך עשרות שנים ברבי מהווה סמל של יופי, הצלחה ושאיפה למצוינות. ברבי היא מותג, שעשה הכל כדי ליצור ולשמר את הדימוי של "האישה המושלמת" על אף הידיעה שהמציאות אינה כזאת.
בעולם שבו שלמות הוא סטנדרט בלתי אפשרי, הסרט ברבי (שיצא ב-2023) הביא איתו מסר של שינוי, תוך התמודדות עם סוגיות כמו דימוי גוף והאתגרים שאנו הנשים חוות מול הציפיות של החברה מאיתנו.
בסרט, ברבי נדרשת להתמודד עם המושג "מושלם" ולגלות שהיא לא צריכה להיות מושלמת כדי להיות בעלת ערך. היא מגלה, שאין דבר כזה מושלם ועדיין להצליח לחיות עם עצמה בשלום.
ומה איתנו, הנשים של 2025?
כמה פעמים הרגשת שאת צריכה להיות מושלמת כדי להיות מוערכת או בעלת ערך אפילו כלפי עצמך? שאת או העסק שלך חייבים לשדר הצלחה כמו סיפורי ההצלחה של נשים אחרות שאת רואה סביבך?
נשים עצמאיות, במיוחד בעלות עסקים, מרגישות פעמים רבות את הלחץ לעמוד בציפיות של החברה ולייצר דימוי מושלם עבור עצמן ועבור העסק שלהן; הרשתות החברתיות צריכות לשדר תמונה של חיים מקצועיים מושלמים, השירותים שאנחנו מציעות חייבים להיות הכי טובים שיש, הלקוחות הכי מדויקים וכו'.
הסרט "ברבי" מציע שינוי תפיסה.
בואו נעבור ביחד עם ברבי את המסע, שהיא עברה בסרט ונבחן מה היא למדה על עצמה ונאמץ את זה לחיים שלנו.
קבלה עצמית לפני מושלמות – השיעור החשוב של ברבי
בסצנה משמעותית בסרט, ברבי מוצאת את עצמה בעולם האמיתי ונאלצת להתמודד עם תחושות שמעולם לא חוותה כמו חוסר ביטחון, ספקות בעצמה ואפילו תחושה של חוסר ערך. היא מבינה לראשונה, שהיא לא יכולה להתאים לכל הציפיות של החברה. בניגוד למה שהכירה במרחב הוורוד והנוצץ של ברבילנד, בעולם האמיתי "מושלם" הוא מיתוס, ובני אדם הם מורכבים ומגוונים.
הרגע המכריע של ברבי מגיע כאשר גלוריה פותחת במונולוג עוצמתי על הסתירות הבלתי אפשריות שנשים חוות בחברה: היא אומרת לברבי "זה פשוט בלתי אפשרי להיות אישה. את כל כך יפה, ואת כל כך חכמה, וזה הורג אותי שאת לא חושבת שאת מספיק טובה. כאילו, אנחנו חייבות להיות כל כך מדהימות כל הזמן, אבל איכשהו אנחנו תמיד עושות את זה לא נכון."
היא ממשיכה ומתארת את הסתירות היומיומיות שנשים מתמודדות איתן: "את צריכה להיות רזה, אבל לא רזה מדי. ואת אף פעם לא יכולה להגיד שאת רוצה להיות רזה. את צריכה להגיד שאת רוצה להיות בריאה, אבל את גם צריכה להיות רזה. את צריכה שיהיה לך כסף, אבל אסור לך לבקש כסף כי זה גס. את חייבת להיות בוסית, אבל אסור לך להיות מרושעת. את חייבת להוביל, אבל אסור לך לדחות רעיונות של אחרים. את אמורה לאהוב להיות אמא, אבל לא לדבר על הילדים שלך כל הזמן, לעזאזל. את חייבת להיות אשת קריירה אבל גם תמיד לדאוג לאנשים אחרים."
הרגע הזה גורם לברבי להבין את האבסורד שבניסיון לרצות את כולם ולשאוף למודל בלתי אפשרי של הצלחה. בסופו של דבר, ברבי מחליטה לבחור בעצמה ולא להיות הדמות שכולם ציפו ממנה להיות.
מה אנחנו יכולות ללמוד כנשים בעלות עסקים?
בדיוק כמו שברבי הבינה, גם אנחנו צריכות להבין שהמרדף אחרי שלמות הוא חסר טעם. האמת היא, שאנשים לא מתחברים לשלמות – הם מתחברים לאותנטיות ולכנות. לקוחות רוצים להזדהות עם מישהו "אנושי" כמוהם.
מה זה אומר בעצם?
לשווק את האמת, לא את המושלם
בעולם העסקי, אנחנו רואות סביבנו אינספור מותגים שמציגים תמונה נוצצת של הצלחה, בלי אף פגם או כישלון. ברשתות החברתיות, כל עסק נראה כאילו הוא עובד בצורה מושלמת, עם לקוחות שבעי רצון והכנסות גבוהות. אבל האמת היא, שמאחורי כל עסק מצליח יש גם קשיים, אתגרים וטעויות.
בסרט, ברבי מתחילה להבין שאין דבר כזה להיות תמיד מושלמת בכל דבר שהיא עושה אבל כשהיא מגיעה לעולם האמיתי, היא מבינה שזה בלתי אפשרי. רק כשהיא מתחילה לשחרר את התדמית הזאת, היא מצליחה להתחבר באמת לאנשים סביבה.
איך זה מתקשר לשיווק שלך?
לקוחות מתחברים למותגים שהם מרגישים דרכם אמפתיה, שהם מזהים בהם את עצמם. שיווק אותנטי, הוא כזה שמשקף את המסע שלך כבעלת עסק. הוא יוצר אמון וחיבור אמיתי עם הלקוחות שלך.
לא לפחד להראות פגיעות
אחד הרגעים המרגשים ביותר בסרט, הוא הרגע שבו ברבי מתפרקת. היא מבינה פתאום שיש לה רגשות שמעולם לא היו לה קודם. רגשות כמו עצב, ספקות, חוסר ביטחון. היא חושבת שזה לא נורמלי להרגיש כל רגש שלא מתקשר לשלמות. ובדיוק ברגע זה, היא מגלה משהו שדווקא הרגשות האלו הם מה שנותנים לה את הכוח.
כנשים בעסקים, אנחנו לעיתים קרובות חוששות להראות חולשה. אנחנו מפחדות שאם נשתף רגעים פחות זוהרים, הלקוחות יחשבו שאנחנו לא מקצועיות. אבל האמת היא שכשאנחנו מעזות להראות שגם לנו יש ימים קשים, אנחנו יוצרות חיבור עמוק יותר עם הקהל שלנו.
להתמקד בערך, לא בהשוואות
אחד האתגרים הגדולים ביותר של נשים, הוא ההשוואה המתמדת לאחרים. אנחנו רואות עסקים שנראים מצליחים יותר, מוכרים יותר, משווקים בצורה "מושלמת" והתחושה היא שאנחנו לא מספיק טובות.
ברבי הייתה תמיד על הקצה המושלם של הסקאלה. היא הייתה האישה שכל הילדות רוצות להיות כמוה. אבל ברגע שהיא יוצאת לעולם האמיתי, היא מבינה שהיא כבר לא האישה היחידה. היא מגלה נשים עם סיפורים שונים, מראה שונה, חיים שונים – וכולן בעלות ערך.
השיעור ללמוד ממנו הוא שאת לא צריכה להיות מישהי אחרת כדי להצליח. הלקוחות שלך יבחרו בך בגלל מה שמייחד אותך, לא בגלל שאת דומה למתחרות שלך.
מה ברבי יכולה ללמד אותנו על שיווק אותנטי בעסקים
לפעמים נדמה ששיווק הוא עניין של תדמית – תמונה מושלמת, מסרים מלוטשים והצגת העסק בצורה הכי נוצצת שיש. אבל בדיוק כמו שברבי גילתה במסע שלה, גם אנחנו צריכות להבין שהכוח האמיתי שלנו נמצא לא במרדף אחרי שלמות, אלא באותנטיות, בקבלה עצמית וביכולת להוביל את העסק שלנו בדרך שמתאימה לנו.
הנה כמה תובנות מהסרט שאפשר לקחת ישירות לעולם השיווק:
- שתפי את הדרך, לא רק את ההצלחות – אנשים מתחברים לסיפורים אמיתיים. שתפי סיפורים אמיתיים על אתגרים שהתמודדת איתם ואיך הצלחת להתגבר עליהם.
- הייחודיות שלך היא הכוח שלך – במקום לנסות להיראות כמו כל עסק מצליח אחר, תמצאי את הייחודיות והבידול שלך ואותה תעבירי במסרים שלך.
- לקוחות מתחברים לאותנטיות – אנשים אוהבים לקנות מבעלי עסקים שהם מרגישים אליהם חיבור. אותנטיות היום היא כוח וכשאת אותנטית, הם מרגישים בנוח להתחבר אלייך.
- אל תפחדי להראות למידה וצמיחה – מותר להגיד "לא ידעתי איך לעשות את זה, אבל למדתי." זו גישה מעוררת השראה שגם יוצרת אמון.
- הערך היחיד שחשוב הוא הערך שאת מביאה – במקום להשוות את עצמך לאחרים, תתמקדי בדרך שלך ובמה שהופך את העסק שלך למשמעותי עבור הלקוחות שלך.
בעולם של פילטרים, תדמית ונוסחאות להצלחה, הדבר היחיד שיכול באמת לבדל אותך הוא את עצמך. לקוחות לא מחפשים שלמות, הם מחפשים חיבור, אמת, ומשהו שהם יכולים להזדהות איתו.
המסע של ברבי לימד אותה שהיא לא צריכה להיות מה שהעולם מצפה ממנה – היא צריכה להיות היא עצמה. הדבר נכון גם עבורך. את לא צריכה לשווק את העסק שלך לפי ציפיות של מישהו אחר. את לא צריכה להוכיח שאת טובה כמו מישהי אחרת. את רק צריכה להיות טובה במה שאת עושה, ולהאמין בזה.
כמו ברבי, גם את יכולה לבחור בדרך שלך. העולם לא צריך עוד עסק "מושלם" – הוא צריך אותך, בדיוק כמו שאת.